Hojí, nehojí

29.11.2019
Citace:
Vagnozzi, R.J., Maillet, M., Sargent, M.A. et al. An acute immune response underlies the benefit of cardiac stem-cell therapy. Nature (2019) doi:10.1038/s41586-019-1802-2
Zdroj
Počítačová animace řezu tlukoucím srdcem, DrJanaOfficial [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)].

Jak ošidná může být interpretace výsledků experimentů, ukazuje studie užití kmenových buněk pro léčbu infarktu myokardu. Ze stále probíhajících klinických studií vyplývá, že injekce kmenových buněk do poškozené srdeční tkáně urychlí zhojení. Nijak výrazně, avšak pozorovatelně. Podrobný výzkum a experimenty na myších ukázaly, že kmenové buňky, které měly iniciovat nárůst buněk srdečního svalu, nemají vůbec žádný vliv. Naprosto shodně působí přípravky s buňkami živými i chladem umrtvenými.

Chemická struktura polysacharidu zymosanu odvozená od glukózy.Příčinou rychlejšího hojení je zánět, odpověď imunitního systému organismu na podráždění. Naprosto stejně působí i zymosan, polysacharid, který spouští reakci imunitního systému. Používá se v imunologii pro vyvolání sterilních zánětů. „Závěry z naší studie jsou zcela jednoznačné. Působení terapie srdečními kmenovými buňkami je založeno na akutní zánětlivé odezvě vedoucí k hojení ran, která zlepšuje mechanické vlastnosti poškozené oblasti srdce,“ uvádí spoluautor publikace Jeffery D. Molkentin z University of Cincinnati.

 
Odeslat komentář k článku "Hojí, nehojí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Hojí, nehojí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace